In timpul functionarii centralei termice poate aparea fenomenul de fierbere la schimbatoarele de caldura primare, eventual insotit de scaderea randamentului si la schimbatorul de caldura secundar. Simptomele sunt zgomot de fierbere la functionarea la putere mare (pe apa calda menajera sau incalzire), functionare cu intermitente pe apa calda si temperaturi scazute ale acesteia. Cauza aparitiei acetsui fenomen la centralele termice poate fi atingerea de temperaturi foarte ridicate in anumite puncte ale schimbatorului primar, ceea ce inseamna ca apar mari deficiente in realizarea schimbului de caldura intre gazele de ardere si agentul termic in acele zone.

verificari centrale termice bucuresti

Intr-o centrala termica corect instalata si reglata depunerile din interiorul schimbatorului primar pot fi de 3 tipuri:

 • Depuneri de calcar, apar in timp indelungat, dupa cel putin cateva luni minim, daca apa folosita ca agent termic este foarte dura, simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
 • Depuneri de rugina, apar in timp mai indelungat, dupa ani de zile, daca apa folosita ca agent termic este foarte agresiva (chiar apa distilata), simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
 • Depuneri negre, din unele panouri radiante de otel noi, eventual amestecate cu substante uleioase – apar in instalatiile noi, si pot fi evitate prin spalarea instalatiei termice inainte de pornirea centralei.

 

Ai nevoie de spălare chimică a centralei termice dacă ai aceste simptome:

 • Ai variații de temperatură ale apei
  Atunci când folosești robinetul sau dușul, apa vine ba caldă, ba rece, și este inconfortabil.
 • Centrala face zgomote puternice, ca și cum ar fierbe apa in interiorul ei
  Datorită depunerilor de calcar, schimbătorul de căldură în plăci poate să fie înfundat și apa nu mai circulă pe toată suprafața lui interioară.
 • Centrală termică porneste și se oprește foarte des.
  Pot fi depuneri pe senzori, țevi înfundate, sau calcar.
 • Piesele în contact cu apa se defectează – pompa, vana cu 3 căi, schimbătorul in plăci.
  Datorită calității apei, depunerile de calcar și mizeria din instalație afectează toate componentele centralei.